אימון קרוספיט צובר עוד ועוד פופולריות, מקבוצות אימון ועד תחרויות בינלאומיות. חלק מהאנשים נשבעים לספורט אמונים וחלק שונאים אותו ממש ומאמינים שזה אופנה חולפת. אם אתם שוקלים אימוני קרוספיט, אבל לא בטוחים שזה מתאים לכם? אז הגעתם לכתבה הנכונה.
מה זה קרוספיט?
אימון קרוספיט היא שיטת אימונים שמשלבת אימוני כוח, אימוני אירובי, אימוני HIIT וכוח מתפרץ. אימון קרוספיט משלב גוון מאוד רחב של תרגילים מכל התחומים לדוגמא: הרמות משקולות, ספרינט, הרמות אולימפיות, חתירות, מתח, ריצות, קפיצות וכדומה. את האימון עושים בדרך כלל בקבוצות עם מאמן, משום שלאימונים הקלאסיים צריך ציוד מיוחד לדוגמא: מוט, פלטות משקל, כדור פיזיו, טבעות, מכשירי התעמלות ועוד…
זה אולי נראה מאיים, ובסרטונים זה נראה רק למקצוענים, אבל אימוני קרוספיט נגישים לכל אחד בכל רמת כושר. כל תרגיל באימון קרוספיט, אפשר להתאים לרמת הקושי בהתאם ליכולת שלכם. מתאמנים מתחילים לומדים בהתחלה את הטכניקה ולאט לאט מעלים גם במשקלים וגם בעצימות.
רוב אימוני קרוספיט משתנים כל יום, כך שלעולם לא תעשו אותו אימון פעמיים. בטח שאותם תרגילים עשויים להיות מעורבים, אבל האופן שבו מבצעים את התרגילים ישתנה, לדוגמא: שינוי בעומס, חזרות, קצב ומשך האימון.
ההיסטוריה של קרוספיט
קרוספיט נוסדה בשנות ה-80 בארצות הברית על ידי מתעמל התיכון לשעבר גרג גלסמן ואשתו דאז, לורן. גלסמן התחיל לעבוד כמאמן של ספורטאים מקצועיים ואנשי כוחות הביטחון, ואנשים רגילים. במהלך העבודה הוא הופתע לגלות שלרבים מהלקוחות שלו המקצוענים, חסרים כמה כישורים שעשויים להיות חיוניים בתחום שלהם. עם הזמן, הוא פיתח סדרה של אימונים שהפכו לבסיס הקרוספיט.
במקור הספורט הומצא כדי להכשיר שוטרים, כוחות צבא מיוחדים, אמני לחימה וספורטאים מיוחדים. מאז הוא צבר תאוצה לכלל הציבור, כולל: נשים וילדים בכל הגילאים ומכל רקע המיומנויות.
יתרונות של אימון קרוספיט
אימונים בקבוצות
אחד הדברים שמאפיינים את האימונים האלו זה הקהילתיות והחברה. תחושת הקהילתיות היא נקודת הבדל מאוד משמעותית עבור חדרי כושר קרוספיט. בעוד שהמפגשים בדרך כלל נמשכים בדרך כלל 60 דקות, אבל תמיד אתם תמצאו את עצמכם מדברים עם חברים על הכל. בנוסף בדרך כלל יש קבוצות ווצאפ ואנשים שם ידרבנו אתכם לבוא לאימונים. ברוב הפעמים אתם תמצאו את עצמכם נפגשים ומבלים ביחד.
שיפור באתלטיות, כושר אירובי, גמישות, יציבות
זו אחת המטרות העיקריות של האימון קרוספיט. אם האימון שלכם הוא 60 דקות זה בערך 20 דקות יהיו חימום והתקררות, תלוי במאמן. אל תטעו גם החלק הזה של האימון לא קל. החלק הזה באימון מטרתו היא לשפר את האתלטיות, ולהגן עליכם מפני פציעות שונות. במהלך החלק הזה עושים גם תנועות דינמיות (לדוגמא סיבובי ידיים), גם מתיחות, תרגילי יציבה ברמה גבוהה יותר מהתרגילים הקלאסיים.
שיפור בכוח ובניית מסת שריר עד גבול מסוים
קרוספיט יעזור לכם לבנות כוח ומסת שריר, אבל עד רמה מסוימת, יחסית נמוכה. האימונים משלבים המון תרגילי משקל כוח עם משקל גוף כמו מתח, שכיבות סמיכה. בנוסף לכך עושים גם אימונים עם משקולות כמו קטלבלס ומוט.
הבעיה העיקרית שאין מטרה עיקרית באימון. קרוספיט עושים המון תרגילים שונים כל אימון, בלי מטרה אחת ספציפית.
שריפת שומן
אימונים אלו מבוססים על עצימות גבוהה בדומה לאינרוולים, ואימון HIIT. במהלך האימונים אתם תבצעו תרגילים עם מעט מנוחה, ולפעמים בכלי מנוחה בכלל, וזה גורם לכם להישאר בדופק גבוהה.
מחקרים הוכיחו שאימונים אינטרוולים ו- HIIT מגבירים את קצב חילוף החומרים בגוף באופן משמעותי. זה אומר שאתם תישרפו יותר קלוריות בזמן מנוחה, וכתוצאה מכך תוכלו לרדת במשקל ובאחוז שומן. וזה לא כולל את כמות הקלוריות הגבוהה ששרפתם במהלכו. (מחקר)
חשוב לציין שאתם תצליחו לרדת לרדת במשקל ובשומן, רק אם תקפידו על תזונה נכונה ומאזן קלורי שלילי.
חסרונות באימון קרוספיט
קרוספיט לא מתאים לאנשים שרוצים לפתח גוף
אם המטרה שלכם היא פיתוח גוף נטו, זה לא הספורט בשבילכם. הבעיה העיקרית באימונים האלו היא שאין מטרה ספציפית ואין עקביות. תראו אם רוצים להרים יותר בבנץ פרס, או לבנות מסת שריר ברגליים, אתם צריכים לעשות תוכנית אימונים שתתאים לזה.
כבר הוכח בהמון מחקרים שבשביל לגרום להיפרטרופיה, תהליך של בניית מסת שריר, הכי יעיל זה לעבוד בין 8-12 חזרות. לפעמים אנשים שוכחים שבניית מסת שריר זה לא עבודה קלה בכלל, צריך להתאמן, לאכול, ולנוח בדרך מסוימת. (מחקר)
בנוסף לכך אתם יכולים ללכת למכון קרוספיט לשיעור ניסיון. אתם תראו שכמעט כל האנשים שמתאמנים המון זמן מאוד חטובים ואתלטים, אבל לא בעלי מסת שריר גבוהה במיוחד. וזה בגלל שצורת האימון לא מתאימה לפיתוח גוף.
סיכון לפציעה –
זה החיסרון מאוד משמעותי באימונים הללו שאתם להתייחס אליו בכובד ראש. שיעורי הפציעות בקרוספיט גבוהים משמעותית מרוב משטרי הכושר האחרים. פריצות דיסק, קרעי שרירים וגידים, הם ממש לא נדירים. (מקור)
יש תרגילים כמו סקוואט, דדליפט רומני, הרמות אולימפיות שהם מעולים וגם מפתחי גוף עושים אותם. הבעיה נמצאת באינטנסיביות של האימון. האינטנסיביות הגבוהה וחוסר המנוחה המון פעמים גורם לזיופים בטכניקה של התרגילים.
דבר נוסף המון מכוני כושר מזרזים את התלמידים שלהם בלמידה הטכניקה ולא באמת בודקים אותם עד הסוף. הם עושים זאת גם בגלל שיש המון אנשים וגם בגלל שהאימון קצוב בזמן מוגדר. אם הם יתעכבו על הטכניקות הם ימשכו את האימון מעבר לזמן המוגדר ויפסידו כסף. שוב החיסרון הזה תלוי במכון ובמאמן הספציפי.
אימון לא מותאם אישית
בגלל שהאימונים הם בקבוצות לכולם יש תוכנית אימונים דומה, הבעיה היא לכל אדם יש גוף שונה ומטרות אחרות. גוף האדם הוא לא מכונה קבועה לכל אדם יש את הגנים שלו, הצורה שהגוף שלו בנוי, ותרגילים שיותר אפקטיביים בשבילו.
דבר נוסף הוא שלכל אחד יש מטרה אחרת, עבודה בקבוצה לא נותנת את האפשרות להתמקד במשהו ספציפי. יש אחד שרוצה להגדיל את הכוח, אחת שרוצה להתחטב, אחד שרוצה לעבוד על אירובי. כל אחד מהם אמור להתאמן בצורה אחרת.
אימון קבוצתי
כן הנושא הזה יכול להוות גם יתרון וגם חסרון, זה תלוי בכם. אימון קבוצתי מצוין לשמירה על מוטיבציה ולרוח הצוות.
אימון קבוצתי מצוין למוטיבציה, לרוח צוות ולסוגים אלה של הטבות ברמה גבוהה. עם זאת, מודל אימון שמבוסס על הכיתה, גורם לכך שכולם עושים את אותו הדבר. הבעיה היא שלא לכולם יש את אותה מטרה.
לכל אדם יש גוף שונה ומטרה שונה. יכול להיות שאדם אחד צריך להתמקד בכוח, בעוד שאדם אחר רוצה אירובי. יש אנשים שסובלים מחוסר גמישות, והם רוצים להתמקד בזה. אימון קבוצתי לא יכול להיות ממוקד, ואף פעם לא יהיה אפקטיבי כמו אימון אישי.
מחיר יקר משמעותי ביחד למנוי בחדר כושר
בדרך כלל שעושים מנוי למכון קרוספיט הוא מוגבל לשיעורים בשבוע. ככל שאתם רוצים מספר שיעורים גדול יותר המחיר יהיה גבוהה יותר. לרוב המחירים של מכוני קרוספיט מתחילים מ300 ש"ח בחודש ל2 אימונים בשבוע ויכול להגיע גם ל600 שקל בחודש, תלוי בחבילה.
מכוני כושר במחירים האלה בדרך כלל מאוד מפוארים ומקבלים שם המון. בנוסף אתם לא תהיו מוגבלים בכמות אימונים.
שורה תחתונה
אחרי שהבנתם מה זה קרוספיט, מהם היתרונות, החסרונות אפשר אימון קרוספיט מתאים לאנשים מסוימים בעלי מטרות כלליות. מטרות כמו בניית כוח, זריזות וגמישות, שיפור הכושר האירובי וירידה במשקל.
עם זאת, ייתכן שזה לא מתאים לכולם. יש דבר שחשוב שאתם צריכים להבין לגבי אימון קרוספיט. האימון הזה לא מתמקד בפיתוח גוף, אלא מתמקד בשיפור הכושר הגופני הכללי. אם המטרה שלכם היא פיתוח גוף נטו, בניית מסת שריר, תישארו באימוני פיתוח גוף המסורתיים.
בנוסף לכך אם אתם סובלים מבעיה רפואית כלשהיא או פציעה, כדאי לכם להתייעץ עם רופא במיוחד בגלל האינטנסיביות הגבוהה.
אם בסוף קיבלתם החלטה לנסות להתחיל קרוספיט, תמצאו מכון טוב עם מאמנים טובים. מאמנים שנותנים יחס אישי למתאמנים, ושיהיה להם סבלנות אליכם. אתם לא צריכים להתחיל את האימונים, להרגיש שאתם מפגרים אחרי כולם.