כורכומין הוא החומר הפעיל העיקרי בכורכום. הכורכום מגיע מהשורש של Curcuma longa, צמח פורח ממשפחת הג'ינג'ר. המקור של הכורכום הוא בדרום מזרח אסיה. היום הוא פופולרי בכל העולם. השימוש בו כתרופה מתוארך לכמעט 4000 שנה. הוא אחד התבלינים הפופולריים ביותר בהודו, שם הוא אחד התבלינים העיקריים באבקות קארי. טעמו חם ומר, ויש לו צבע צהוב בולט. במהלך העשורים האחרונים, אלפי מחקרים פורסמו על הסגולות הבריאותיות של הכורכום. האפקט של הכורכומין נמצא בלב המחקר, מכיוון שהוא המקור לרבים מהתכונות הבריאותיות של תבלין הכורכום.
כורכומין הוא תרכובת ביו-אקטיבית דיסקרטית והיא מה שנותן לכורכום את צבעו הבהיר. הוא בודד לראשונה על ידי מדענים בסביבות תחילת המאה ה-20, ותכונותיו האנטי-בקטריאליות הוכחו לראשונה בשנת 1949. מחקרים שלאחר מכן הראו שיש לו תכונות אנטי דלקתיות, תכונות נוגדות חמצון כמו בהמון מזונות על אחרים. ועוד כמה יתרונות מובהקים.
יתרונות הבריאותיים של הכורכומין
יכול להקל כאבי שרירים לאחר פעילות גופנית ומשפר התאוששות וביצועים אצל אנשים פעילים
אחד היתרונות של הכורכומין מקל על כאבי שרירים לאחר פעילות גופנית ומשפר התאוששות וביצועים אצל אנשים פעילים. דלקת מערכתית נקשרה למצבים רבים המשפיעים על מספר מערכות, אחת מהן היא התסמונת המטבולית (MetS), הכוללת תנגודת לאינסולין, היפרגליקמיה, יתר לחץ דם, כולסטרול רע (LDL), רמות גבוהות של טריגליצרידים והשמנת יתר, בעיקר קרביים. במקרה זה, הכורכומין משפר את הרגישות לאינסולין, מפחית את ייצור רקמת השומן או השומן ומוריד לחץ דם גבוה. בנוסף לכך, הוא מקל על כאבי שרירים לאחר פעילות גופנית ומשפר את ההתאוששות והביצועים אצל אנשים פעילים.(מחקר)
בעל תכונות אנטי דלקתיות
דלקת היא חשובה להפליא. כאשר הגוף נתקל בגורם פוגע (כמו וירוסים, חיידקים או כימיקלים רעילים) או סובל מפציעה, הוא מפעיל את מערכת החיסון. המערכת החיסונית שולחת את המגיבים הראשונים שלה: תאים דלקתיים וציטוקינים (חומרים המעוררים יותר תאים דלקתיים). זה עוזר לגוף להילחם בפולשים זרים ויש לו גם תפקיד בתיקון נזקים. ללא דלקת, פתוגנים כמו חיידקים יכולים להשתלט בקלות על גופנו ולהרוג אותנו.
למרות שדלקת חריפה (קצרת טווח) מועילה, היא עלולה להפוך לבעיה גדולה כאשר היא כרונית (ארוכת טווח) ונפרסת בצורה לא מתאימה כנגד רקמות הגוף עצמו. כיום מאמינים שדלקת כרונית ברמה נמוכה משחקת תפקיד מרכזי כמעט בכל מחלה כרונית מערבית. כולל מחלות לב, סרטן, תסמונת מטבולית, אלצהיימר ומצבים ניווניים שונים, במיוחד אלו המשפיעים על מערכת השרירים והשלד כגון דלקת מפרקים ניוונית, מחלת מפרקים ניוונית, דלקת מפרקים שגרונית, פיברומיאלגיה, תסמונות יתר (למשל דלקת גידים), מתיחות שרירים ואפילו כאבי גב תחתון. כל דבר שיכול לעזור להילחם בדלקות כרוניות הוא בעל חשיבות פוטנציאלית במניעה ואף בטיפול במחלות אלו. למזלנו מתברר שאחת הסגולות של כורכומין היא, שהוא אנטי דלקתי חזק. (מחקר)
טיפ למתאמנים – המון מתאמנים שסובלים מדלקות כרוניות בכתף ובברכיים משתמשים בתוסף כדי למנוע מהדלקת להתפתח מלכתחילה, כי כך הם לא מפסידים אימונים.
יכול להוריד את הסיכון למחלות לב
מחלות לב הן הרוצח הגדול ביותר בעולם. זה נחקר במשך עשורים רבים וחוקרים למדו הרבה על למה זה קורה. מתברר שמחלות לב הן מסובכות להפליא ויש המון גורמים שיכולים להשפיע. כורכומין עשוי לסייע בהיפוך שלבים רבים בתהליך מחלת הלב. אולי היתרון העיקרי שלו בכל הנוגע למחלות לב, הוא שיפור תפקוד האנדותל, שהוא רירית כלי הדם. ידוע היטב כי תפקוד לקוי של האנדותל הוא הגורם העיקרי למחלות לב. הוא כרוך בחוסר יכולת של האנדותל לווסת את לחץ הדם, קרישת הדם וגורמים שונים אחרים. מספר מחקרים מצביעים על כך שיש לכורכומין אפקט בשיפור תפקוד האנדותל. אבל הוא גם מפחית דלקות וחמצון שחשובים גם במחלות לב. (מחקר)
מה זה כורכומינואידים?
כורכומינואידים הם תרכובות כימיות טבעיות המצויות בכורכום. יש 3 סוגים של כוכמינואידים:
- דיפרולואילמתאן (כורכומין)
- דמתוקסיכורכומין
- ביסדמתוקסיכורכומין
מדענים מאמינים שלכל אחת מהתרכובות הללו יש השפעות אנטי דלקתיות. ויכולות למנוע את כל סוגי הדלקות כמו דלקת עיניים, דלקות בכתפיים ובברכיים ובכל המפרקים ועוד. תוספי תזונה המכילים כורכומינואידים מסומנים לעתים קרובות פשוט ככורכומין. (מחקר)
האם להשתמש בו כתוסף תזונה זה בטוח?
השימוש המיועד של כורכומין כתוסף מזון מוכר כבטוח על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקני.(מקור) נקודה חשובה לגביו זה שהוא מוכר כתוסף תזונה ולא תרופה שמטפלת במחלות כל שהן. כמרכיב של כורכום, כורכומין עשוי לקיים אינטראקציה עם תרופות מרשם ותוספי תזונה. בכמויות גבוהות, זה עלול להיות לא בטוח לנשים במהלך ההיריון.
בנוסף לכך הוא כמובן לא מתאים לאנשים בעלי אלרגיה לכורכום, או לפלפל שחור (הסבר בהמשך). חשוב לבדוק את הרכיבים באריזה.
איך לדעת איזה כורכומין הכי מומלץ?
יש הרבה מה לומר על מסורות עתיקות, אבל למדע המודרני יש דרך לשפר את הדברים. כעת אנו יודעים שכורכומין הוא אחד מכמה תרכובות כורכומינואידיות שניתן למצוא בתבלין הכורכום אבל בכמויות נמוכות בהרבה ממה שהיית מקבל בתוסף כורכומין.
זה בגלל שכורכומין מגיע בצורת מרוכזת בכמוסה, אחרת אפשר פשוט לפתוח את הקפסולה (הכדור) לשפוך לתבשיל ולהוסיף לו טעם. וזה באמת ההבדל הגדול כאן: כורכום נועד להפוך את האוכל שלכם לטעים, אבל יש אפקט לכורכומין בשמירה על הבריאות.
1.חייב להיות תוספת של פיפרין
הבעיה העיקרית בכורכומין היא ספיגה לקויה. זה קורה בגלל שאנזימים במערכת העיכול הורסים עד 90% מהתרכובות הפעילות שלו. עם זאת, כאשר מוסיפים לו הפיפרין ההוא החומר שנמצא בפלפל שחור, הוא מגביר את הזמינות הביולוגית שלו ומבטיח ספיגה יעילה ואפקטיבית. למעשה הפיפרין משפר את ספיגת הכורכומין בטווחים של ב-2,000%. (מחקר)
לכן, אם אתם רוצים לדעת איזה כורכומין מומלץ, זה כזה שיש לו תוספת של פיפרין. כדי לפתור את הבעיה עם ספיגה לקויה, תוספי הכורכומין המומלצים ביותר מכילים כעת פיפרין, מה שמגדיל באופן משמעותי את יעילותם.
יתר על כן, לפיפרין הכלול בפלפל יש גם אפקט חיידקי, הוא מפחית את התיאבון ומשפר את מצב הרוח. מחקר של חוקרים מאוניברסיטת מישיגן הראה שצריכה ארוכת טווח כורכומין ופלפל שחור מפחיתה את הסיכון לפתח בלוטות חלב וסוגי סרטן אחרים.
2.בדקו אם התוסף מכיל כורכום או כורכומין
כן כן המון חברות מטעות אתכם. יש חברות שמשתמשות בכדורי כורכום(התבלין) במקום בכורכומין. אם אתם קונים את התוסף תזונה והקפסולות מכילות אחוז מאוד קטן של החומר הפעיל אז בעצם קניתם את התבלין – כורכום. לפני קונים כל תוסף תזונה, מומלץ שתוודאו איזה רכיבים אתם מכניסים לגוף. נכון השמות דומים אבל ההבדלים עצומים. בנוסף לכך מומלץ לבדוק שהרכיב המרכזי הוא רק כורכומין ולא תרכובת כורכומין.
3.בדקו את איכות הספיגה של התוסף
זה שלב הכי מאתגר כאשר בוחרים תוסף. לאחר שבולעים את הקפסולה, הכורכומין שמסיס בשומן הופך ללא יציב בסביבה החומצתית של הקיבה וזה מקשה על ספיגת שלו.
חפשו אחד שבו אתגרי הספיגה הללו נשקלו וטופלו בבירור. משמעות הדבר היא למצוא תוסף שיכול להדגים חדשנות בשיטות משלוח. אחת הדרכים החדשניות לשפר את ספיגת שלו היא להוסיף לו בתוך חומרים טבעיים הנקראים גלקטומנאנים של חילבה. לגלקטומנאנים של חילבה יש תכונות דביקות רירית. הם נצמדים לדופן המעי, עוברים לאט יותר דרך מערכת העיכול ומשחררים בהדרגה לאורך זמן. דבר זה מאפשר לספיגת יתר ובכך לשפר את הזמינות הביולוגית.
מינון כורכומין מומלץ
אין תקן רפואי למינון מומלץ. ניתן לצרוך כורכומין דרך מזונות מתובלים בכורכום, אבל זה לא יעיל בגלל הכמות הנמוכה של החומר הפעיל – הכורכומין. לכן משתמשים בתוסף תזונה. עם זאת, כדאי להתייעץ עם רופא לפני נטילת תוספי תזונה כלשהם.
ערך הצריכה היומית המותרת (ADI) של כורכומין נקבע על ידי הרשות האירופית לבטיחות המזון להיות 0-3 מ"ג לק"ג משקל גוף. כלומר אדם ששוקל 70 צריך לתסף עד 210 מ"ג ביום. (מקור)
שורה תחתונה
האפקט של הכורכומין זוכה לתשומת לב ברמה עולמית עבור היתרונות הבריאותיים שלו. נראה הן מגיעות בעיקר באמצעות מנגנוני נוגדי החמצון שלו והתכונות האנטי דלקתיות שלהן. היתרונות הללו מושגים ביעילות הגבוהה ביותר כאשר הוא משולב עם פיפרין, שמגדיל את הזמינות הביולוגית שלו בצורה ניכרת. מחקרים מצביעים על כך שיש לכורכומין אפקט שיכול לסייע בשליטה על מצבים חמצוניים ואנטי דלקתיים, תסמונת מטבולית, דלקת פרקים וחרדות.
יתרה מזאת זה יכול לעזור בשליטה של זיהום שנגרם על ידי פעילות גופנית ואי נוחות בשרירים, ומכאן לשפר את השיקום והביצועים הבאים אצל אנשים פעילים ספורטיבית. מינון נמוך יכול לספק יתרונות כושר לבני אדם שאין להם מחלות בריאותיות מאובחנות.